wtorek, 17 września 2019

White loaf czyli chleb pszenny

Hejka!

 Jakoze do dzis nie udalo mi sie zmajstrowac zakwasu, chlebki pieke na drozdzach.

Dzisiaj prosty chlebek z maki pszennej.

Przepis na niego znalazlam na opakowaniu vel torebce od maki :)

Moi panowie polubili go, wiec pieke raz okragly, raz w duzej keksowce - wychodzi bezblednie :)


Skladniki:
* 500g maki chlebowej
* 7g suszonych drozdzy
* 10g soli
* 5g cukru (ja daje nieco wiecej)
* 290 ml letniej wody
* 15g masla (czasami zamieniam na okolo 2 lyzki oliwy)

Wykonanie:
Suche skladni wsypac do miski, dodac wode i wyrobic ciasto (w orginalnym przepisie najpierw 'zagniata' sie suche skladniki z maslem na kruszonke, potem dodaje wode), dodac rozpuszczone maslo lub oliwe i zagniesc az ciasto bedzie elastyczne. odstawic do wyrosniecia (okolo godziny), zagniesc ponownie, ulozyc na blaszce lub w keksowce i dac okolo 30-40 minut, potem wstawic do piecyka, temperatura 200 stopni Celcjusza, piec okolo 30 minut.

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz