środa, 4 września 2019

Apple pie czyli ciacho z jablkami po angielsku

Witam!

Dzis w roli glownej ciacho z jablkami w odslonie angielskiej.

Nasza przemila sasiadka Sheila - pani w wieku 84 lat - sprezentowala nam spory woreczek jablek (tzw. cooking apples).

Troche polezaly w kuchni zanim zlapalam moment, zeby je 'przerobic' ;)

Na tapete poszedl 'Apple pie' z przepisu The Hairy Bikers czyli panow Simona Kinga i Dave'a Myersa.

Skladniki nadzienia: 150g cukru, 1 lyzeczka cynamonu (dalam nieco wiecej bo lubie cynamon), 2 lyzki maki kukurydzianej (mysle, ze ziemniaczana tez zda egzamin), 600g kwaskowych jablek (wg orginalnego przepisu Bramley cooking apples).

Skladniki kruchego slodkiego ciasta: 400g maki plus extra do podsypywania, 2 lyzki cukru plus 1 lyzka do posypki (ominelam), skorka z jednej cytryny (ja ominelam, bo nie mialam zadnej w domu ;) ), 250g zimnego masla, 1 duze jajko ubite z 2 lyzkami chlodnej wody.

Wykonanie: Wymieszac make, cukier i skorke z cytryny w misce, dodac pokrojone maslo i rozetrzec do uzyskania kruszonki, dodac jajko z woda i wyrobic ciasto, podzielic: 2/3 na spod ciasta i 1/3 na wierzch ciasta. Rozwalkowac wieksza czesc na grubosc ok. 0.5cm i wykleic nia naczynie do pieczenia, wstawic do lodowki, reszte ciasta zawinac w folie i tez schlodzic w lodowce. 
Wymieszac cukier, make kukurydziana, cynamon i pokrojone w plasterki jablka. nastawic piekarnik na 200 stopni C (180 stopni z termoobiegiem). Jablka wylozyc na przygotowane ciasto, nastepnie rozwalkowac reszte ciasta, przykryc jablka, docisnac brzegi, zrobic kilka dziurek, posmarowac roztrzepanym jajkiem, posypac cukrem, piec 45-55 minut. Podawac na cieplo lub zimno.



Moje zniklo ekspresowo, ale bedzie kolejne, bo jeszcze kilka jablek zostalo ;)

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz