Hej!
Jakies dwa lata temu pokusilam sie pierwszy raz na sprawdzenie przepisu na ciasto z cukinia i limonka, a ze straszny ze mnie lasuch i nie lubie czekac, zamiast ciasta zrobilam muffinki :)
Po co czekac plus minus godzine na mozliwosc sprobowania, kiedy czas mozna skrocic o okolo polowe? LOL!
Skladniki:
335g startej cukinii, skorka z 2 limonek, 3 duze jajka, 135 ml oliwy ze slonecznika, 1 lyzeczka sodki, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, okolo 200g cukru (mozna spokojnie zmniejszyc ilosc do okolo 125-150g, jesli ktos nie lubi zbyt slodkich ciast), 300g maki pszennej.
Do dekoracji wedlug orginalnego przepisu: sok i skorka z 1 limonki, 200g serka typu Philadelphia, 100g cukru pudru.
Wykonanie:
Jesli pieczecie ciasto, to nagrzejcie piecyk do 160 stopni Celcjusza, jesli muffinki 180-200 stopni.
Oliwe, cukier i jajka ubic mikserem, dodac make, sodke i proszek, dobrze wymieszac, dodac cukinie i skorke z limonki, wymieszac.
Ciasto przelac do przygotowanej foremki i piec do 50 minut - proba suchego patyczka (ciasto),
lub do przygotowanych muffinkowych papilotek i piec okolo 15-20 minut - proba suchego patyczka.
Wystudzic, udekorowac kremem zrobionym z podanych powyzej skladnikow lub lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z limonki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz